fredag 29 september 2017

The Gathering, All Steel Coaches & All Orange

All Steel Coaches 1988

Jag (Nils Mikaelsson) och Ola Jeansson träffades när skateboardingen tog fart på riktigt i Sverige, på slutet av 1970-talet. I samma veva hade punken slagit igenom stort. Vi skejtade all vår fritid utom när det regnade. Då hade vi inget att göra förutom att lyssna på musik som hörde ihop med skejt-trenden. Band som Dead Kennedys, Ramones, Black Flag, Bad Brains för att nämna några. Lyssnandet övergick till att vi själva försökte spela. Jag köpte elgitarr. Ola köpte elbas.

Sedan spelade vi sönder stereoapparater hemma. Köpte gitarrförstärkare och fick grannarna och klaga. Vi fick hjälp att fixa en replokal och en trummis. Vi gjorde en replokalsdemo i Anti Silentiums replokal/studio 1982. Sedan dess blev vi goda kamrater och vi gjorde flera gig tillsammans.

Ytterligare en gitarrist anslöt och vi tog namnet Subside. Första giget blev i slutet av 1982, då också Voodoo Dolls spelade.Vi bytte trummis och gitarristen ersattes av en basist. Sångaren Ola fick då en fri roll som enbart sångare. Vi spelade sporadiskt på olika ställen i och runt Hallsberg.

1985 gjorde bandet sin första demokassett med två låtar, Bloodthrone och When Skies Are Torn Apart. Inspirationen kom vid denna tiden från band som Joy Division, U2, Play Dead och Killing Joke. Vi bytte också namn till The Gathering efter just Killing Jokes låt med samma namn. Vi spelade in två st demos 1986 och ytterligare en demo 1987 under namnet The Gathering.
Sättningen för The Gatherin var: Ola Jeansson – sång, Nils Mikaelsson - gitarr, Anders Stålsby – bas, Anders Drakenberg – trummor. Vi blev uppmärksammade i radioprogram som Cult Strip av Mats Lundgren och Bommen av Lars Aldman. Radioframträdanden hade en mycket stor genomslagskraft vid den här tiden. Det ramlade in hundratals brev från intresserade som undrade hur de kunde hitta vår musik.

Svensk och utländsk musikpress skrev mycket positivt om oss och ett engelskt indiebolag (Dave Hendersons bolag ”Dead Man´s Curve”) ville ge ut en av våra låtar, Oblivion Days, på en samlings-LP, Music From The Dead Zone, som också blev vår skivdebut.
Vi kom 1987 i kontakt med Joker Records och skrev kontrakt med dem. 1988 inför skivdebuten hörde ett annat band från England av sig, som också hette The Gathering, och gjorde anspråk på namnet. Vi tyckte det kändes begränsande att ett annat band hade samma namn så vi beslöt oss för att byta namn. Vi ändrade också vårt sound inför skivdebuten. Det gamla postpunksoundet med stora gitarrkaskader med delay började kännas förlegat och samarbetet med andra ljudtekniker och en producent som ville ha ett tyngre sound ledde till soundet på vår debut-LP. The Gathering var ett band av sin tid. Influerad av samtida band som U2, Play Dead, Chameleons, Bauhaus mm. Soundet med delay och andra effekter på gitarren var påtaglig. Den eran gick mot sitt slut när vi började arbetet med vårt debutalbum. Vi följde med i trenden, men samtidigt köpte vi större och bättre gitarr- och basförstärkare. Mitt gitarrdelay gick sönder och jag hade inget behov av det så jag köpte inget nytt. Istället blev soundet torrt och avskalat. Eddie Svavarsson som fungerade som producent gjorde också att ljudet blev tyngre. Joker jobbade samtidigt med ett annat band som hette In The Colonnades, som kanske var det tyngsta bandet i Sverige då. Vi alla fick naturligtvis intryck från dem. Vi lät också äldre inspirationskällor och band lysa igenom i vår musik. Band som Ramones, The Clash, Killing Joke, Led Zeppelin, The The var stora inspirationskällor. 
Ola under en spelning på Grottan i Hallsberg 1986

Debut-LPn spelades in i Recording House i Nacka under ganska stressiga förhållanden. Jag tror vi åkte till studion fem helger i rad och spelade in och mixade allt. Soundet blev för den tiden ett ganska tungt och torrt sound och ganska tidlöst. Jag tror vi tappade många fans som gillade vårt tidigare sound från Gathering-tiden.
Det nya namnet ”All Steel Coaches” hämtade vi från en dikt från 1916 av Carl Sandburg kallad ”Limited”. Det är en kort skildring från en tågresa där resenärerna åker i fina vagnar av stål. Det passade bra för oss då Hallsberg är en stor järnvägsknut!
I samband med skivdebuten turnérar vi runt i Sverige och spelade på några festivaler, bl a på EBU-festivalen 1989 i Novi Sad, Jugoslavien. Det var i direktsänd Jugoslavisk TV och konserten bandades för både svensk radio och TV. Strömmen gick i tredje låten, flera kvarter i staden slocknade och det blev kalabalik en stund. Aftonbladet skrev om ”Stålbussarna som släckte halva stan”. Vi fick med ljudinspelningen hem. TV inspelningen skulle skickas senare, men kriget kom och troligen förstördes banden. Vi har försökt att hitta någon kontakt som kan leda fram till info ifall banden finns i något arkiv, men förgäves. Vi har fått info att troligen bombades TV-stationen. Men man vet aldrig. Finns banden kvar kanske de kommer fram en dag? Det skulle vara fantastisk kul att se!!
1990 släpptes vårt andra album ”Switch”, både som LP och CD. Här hörs våra Ramones och Satorinfluenser ganska tydligt, men också spår av bl a The The, Foetus och Freddy Wadling och Blue For Two. Allt material till Switch spelades in i Studio Kuling i Örebro och mixades i Studio City Recording i Stockholm. Switch fick ett mer kommersiellt sound som ledde till ännu mer livegig och radiospelningar. Vi var t o m ”bubblare” till Kaj Kindvalls Trackslista med en låten och singeln ”Wave Of fame”!
1991 gjorde All Steel Coaches sin sista spelning. Bandets basist lämnade bandet och Ola tog åter upp basen. Vi bytte namn till All Orange och soundet blev med popigt.
1993 släpptes en 6 spårs-CD ”Radiate”. Vi gjorde ett tiotal gig i mellansverige men energin avtog och bandet las på is. Familjeliv och andra intressen tog över.

Jag startade ett skivbolag 1994 som jag kallar Playwood Productions och började bygga upp en studio. All Orange gjorde några demos i min studio under 90-talet. Först 2002 började studion bli färdig för riktiga produktioner. All Orange tog fart och spelade in nytt material i Playwood Studion. Albumet ”Mite” släpptes på det egna bolaget år 2003.
2006 startade jag projektet ”Punk & Osfug”. En serie samlings-skivor där både All Steel Coaches och All Orange bidrar med nyinspelat material.

Punk & Osfug vol 3 från 2010, innehåller 14 coverversioner av amerikanska punkhits där All Steel Coaches och All Orange fungerar som kompband och en rad lokala sångare pch sångerskor deltar. Vi har sedan dess fortsatt att träffas som goda kompisar och spelat in en massa brittiska punkhits som ska resultera i en ny samling som kommer, kanske under 2018. Vi får se?
- Nils Mikaelsson

The Gatherings demoinspelningar och All Steel Coaches skivor finns att lyssna på i spotify:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar