lördag 21 september 2019

The Solar Lodge



Historien om bandet The Solar Lodge börjar med historien om två andra band. I den lilla orten Oxelösund bildades i mitten av 80-talet ett band som efter några namnbyten fick heta Den fjärde tomheten. Inspirationskällorna var åttiotalets män i långa överrockar, Echo & the Bunnymen, Joy Division, The Sound osv. Bland medlemmarna i Den fjärde tomheten märktes framförallt Peter Åhrberg, som sjöng och spelade gitarr. Ett band han tidigare hade spelat med hade tagit sig till finalen i en lokal talangtävling men brädats av ännu ett av åttiotalets oräkneliga hårdrocksband när det kom till att knipa förstaplatsen. Dock blev bandet erbjudna att spela in en låt till den lokala musikföreningens samlingsplatta, såsom det ofta var brukligt att göra i ett Sverige som kryllade av studiecirklar, föreningar och kontaktnät.

Troligtvis splittrades Peters första band efter finalen, för de som sedan tog plats i studion kallade sig nu Den fjärde tomheten och bjöd på en låt kallad ”Höst”. Låten medverkade på skivan ”Klipp-rock 2 – Musik från Oxelösund” och är en utmärkt postpunkdänga av hög klass som stod ut ordentligt jämfört med skivans övriga tre band som spelade en medioker variant av hårdrock. Efter denna, tyvärr, bortglömda pärla hördes inget mer från Den fjärde tomheten. Som så ofta var fallet när det gäller musiker i småstäder behövdes en ansträngning i form av att antingen harva på i småskaliga sammanhang på orten – eller flytta till storstaden för att pröva lyckan med det uttryck man gjort till sitt.

1987 flyttade så Peter till Stockholm och kom snart i kontakt med stadens mörkare musikscen. Samtidigt spelade Tomas Sandquist i bandet Mauthausen, ett av Stockholms mörkare band, som snart drog Peter till sig. Men i bagaget från Oxelösund hade Peter tagit med sig ett par egna låtar som han ville testa på en större publik. Trots att han inte hade någon bra koll på inspelningsteknik eller produktion spelade han in en singel, som senare kom att släppas på skivbolaget Studio otukt och kallas ”A reflection”. Med den kom bandet The Solar Lodge att etableras på allvar och Peter tog Tomas med sig från Mauthausen och började etablera The Solar Lodge som ett mörkt och hårt liveband.

Influenserna kom från olika hörn av populärkulturen, vid sidan av den musikaliska influensen från de tidstypiskt stora gothbanden som Sisters of Mercy och Bauhaus, pryddes omslagen till singlarna av Charles Manson, Antonin Artaud och diverse ockulta symboler. Intresset för ockultism var stort hos bandet. Peter berättar:

Jag har studerat esoterism och det handlar i mångt och mycket om den personliga erfarenheten av det gudomliga. Ockultismen ingår där och ordnar har funnits sedan 18000-talet. Sådant är spännande och det vore såklart kul att känna lite gudomlig närvaro. Men jag håller mig på den vita sidan. Det var kul med den svarta sidan när man var 20 och tyckte att Crowley var cool. Det tilltalar mig inte alls idag. Svart magi är heller inte för alla och rätt som det är står man där och dricker kattblod!

Promoblad inför bandets första singel.

Att använda populärkulturella ikoner som Manson och Artaud hängde också ihop med bandets önskan att provocera sin publik. Men denna hantering blev också en del av estetiken kring bandet. The Solar Lodges omslag och image på scenen kom att låna många drag av den hårdare sidan av svartrocken. På spelställen som Tre backar och Cityhallen kom The Solar Lodge att bli en vanlig attraktion under slutet av 1980-talet och kom med det att löst ingå i en krets av Stockholmsband som närmade sig varandra musikaliskt, som Gregor Samsa och Korova Milkbar. Innan The Solar Lodge kunde bli ett ordentligt liveband behövde de en trummis och detta fick de i Pär Andersson som kom in i bandet och förde in tyngden i det svarta. Han gillade band som Stooges och MC5 och kompletterade de andras önskan om att ha ”Motorheads energi, Killing Jokes tyngd med Buzzcocks coola slingor”.   

     
Som ett tremannaband spelade de in sin andra singel, ”The Sacrist” som kom att etablera bandet som ett namn att räkna med i Stockholms undre musikscen. Tomas berättar om inspelningen:

Vi spelade in vår andra singel ”The Sacrist” hos Tomas Skogsberg i Sunlight Studio. Studion blev ju senare världsberömd för att många death och trashmetalband spelat in sina skivor där, men vi var nog det första lite hårdare bandet som han spelade in och anledningen till att vi valde den var att den bara kostade 50:-/timmen.


Bandets andra singel och uppföljande EP:n ”Swallow this” kom att ytterligare placera The Solar Lodge i framkanten av Sveriges hårdare gothband. Precis som många av sina kollegor, som tidigare nämnda Gregor Samsa men också band som Sator och In The Colonnades, kom The Solar Lodge att utveckla sin musik genom att ytterligare närma sig hårdrocken. The Cults ”Sonic Temple” kom att bli mycket betydelsefull för denna genre av musik och kring 1990 fanns en uppsjö av liknande band i Sverige och utomlands. Den hårdare svartrocken kom att anamma många av hårdrockens klichéer, men The Solar Lodge balanserade hela tiden på den tunga eggen och kom att förbli ett huvudsakligen tungt och hårt band. Utvecklingen för bandet styrdes framförallt av personkemin och tillkomsten av nya bandmedlemmar. Tomas berättar:

För att vi skulle få till ett tätare och fylligare sound live så skaffade vi en till gitarrist efter att vi släppt ”Swallow This!”. Fredrik Augustin var med i bandet en kortare period, men hann ändå vara med och spela in 2 låtar som kom med på samlingsskivan ”Studio Otukt presenterar” och kassetten ”Live på Långholmen”, som förövrigt finns utlagd på Spotify tillsammans med i princip allt annat som vi släppt. Fredrik slutade och när vi spelade in ”The World is Yours” så var det bara Peter, Pär och jag igen.

Vi letade fortfarande efter en till gitarrist och efter ett tag så kom Sven Fältin med. Jag kände honom sen tidigare och eftersom han spelade med bl.a Nevskij Prospekt som vi ofta spelade tillsammans med så stötte vi på varandra regelbundet och vi kände varandra rätt bra även innan han kom med i bandet.

Tomas Sandquist på Tre backar.

                      Efter ”Swallow This!” började The Solar Lodge förändras. Tillkomsten av nya gitarrister fick musiken att bli snabbare, hårdare och mer dynamisk. Soundet började förändras av sig själv och skivorna kom i en strid ström när 80-talet blev till ett 1990-tal utstansat på CD. Mellan 1992 och 1996 släppte The Solar Lodge tre skivor som blev mycket uppskattade i rocksverige. Det stora genombrottet kom aldrig, men, som Peter uttrycker det:

Man kan inte slå igenom med vår musik. Svartrocken kan man höra även på plattorna som är hårdare och snabbare. Vi ville bli hårdare och snabbare utan att bli hårdrock eller metal. Det blev en påminnelse för mig att göra det som känns roligt och viktigt. Allt förändras och det är bara bra.

                      De sista åren på 90-talet blev också de sista åren för The Solar Lodge. Tomas berättar om hur ett band som startat i den mörkaste svartrocken till slut kommit till en återvändsgränd:            

Efter ”Fast Money Music” så kände vi att det egentligen inte var någon mening att fortsätta spela under namnet The Solar Lodge. Vi hade ändrat musikstil så dom som gillade oss från början hade slutat följa oss och dom som inte höst oss trodde fortfarande vi spelade ”svartrock” så vi fick inga nya lyssnare heller så därför la vi ned bandet.

Sen bytte vi namn till Whippet och Kajsa Nylén kom med på sång och vi skrev helt nya låtar. Vi spelade ute en del och vi gjorde några inspelningar, men förutom att vi fick med ett par stycken på olika samlingsskivor så gav vi inte ut någon egen skiva. Bandet upplöstes 1999.

                      Efter The Solar Lodge kom Peter med i Dub Sweden som fick stora framgångar, men tanken på Solar Lodge har aldrig försvunnit. För några år sedan återförenades bandet för en spelning i samband med Beat Butchers 30-års jubileum och i år är det dags igen. Beat Butcher firar nu 35 år och det är dags för The Solar Lodge att äntra scenen igen. Denna gång blir konserten lite speciell: de gästas nämligen av Brodde från Brända barn för att, enligt Peter, spela en riktig klassiker! Dessutom är det också en singel på gång med ett återuppstått The Solar Lodge. Cirkeln kring ett av Sveriges mest intressanta svartrocksband är inte sluten ännu.

The Solar Lodge idag, med gästsångaren Brodde i bakgrunden.

Ikväll spelar The Solar Lodge på Beat Butchers 35-årsgala tillsammans med Anders Brodin från Brända barn. Dessutom finns allt bandet spelat in tillsammans på Spotify och med en ny singel på väg lär vi få höra mer från dem i framtiden.