tisdag 27 mars 2018

Unter Den LindenUnter Den Linden var ett mytiskt band som släppte en rad utmärkta skivor under 80-talet. Från den första skivans samarbete med Att Som och dess svartrock, genom "Utom våra liv" och hård punk till "Gud skapade även de löjliga" som blev en rockkassett vars like aldrig skådats i landet varken innan eller efter. 1987 sprack bandet definitivt, men några av medlemmarna fortsatte under pseudonymen Pilleemandjoonks och först nu finns plötsligt Unter Den Linden igen. Dessutom finns det en ny skiva: en EP med fyra nyinspelade låtar. Med anledning av det bad vi dem svara på lite frågor!

- Varför hette ni Unter Den Linden?
Unter Den Linden företrätt av Björn och Jochen: Det lät bra, Berlin var en lockande stad och det skulle skilja oss från de mer traditionella punkbanden som i Karlshamn hette saker som Nyx Negativ, Skam, De Avlidna, Snoret Rinner, Säpa, Onani och dylikt.
- Hur var musikscenen i Karlshamn under tidigt 80-tal? I efterhand verkar det ha varit en explosion av band. Hur var det att befinna sig mitt i punkexplosionen?
UDL: Svårt såhär i efterhand, då befann man sig mitt i det. Det var helt normalt att alla spelade i band, inte bara punkare. Rockmusik, eller musik, hade en helt annan betydelse för ungdomar på 60-70- och tidiga 80 talet än idag tror jag. Visst var det stort när det hände men det gick så fort, vi startade föreningen Rockslaget för att försöka få replokaler och kanske lokala spelningar. Plötsligt hade vi landets största rockfestival och band som Siouxsie and the banshees och Simple Minds på scen. Mycket kom sig av att föreningens ordförande vid denna tid, Kheiwe, var så driven och hade ett sådant kontaktnät, han var också några år äldre än vi småpunkare och lyckades verkligen få alla att dra i samma riktning.
-Hur träffade ni Att Som?
UDL: Att Som såg oss när vi spelade på Fredmans i Malmö och vi blev vänner helt enkelt.
-Vilka var influenserna för tidiga UDL? Första singeln låter rätt depprockig! Lyssnade ni mycket på sån musik?
UDL: Bandet De Anhöringa, som var fröet till Unter Den Linden, hade tydliga Jam influenser. När Unter Den Linden startade var Manchester/Liverpool-scenen det som var hetast. Band som Joy Divison var en stor förebild såklart. Många ville eller behövde vid den här tiden kanske, inte lämna punken bakom sig, men i vart fall komma vidare musikaliskt. Andra fastnade i punkträsket, det ville inte vi göra. Vårt musikintresse började och slutade inte med punken helt enkelt.
-Den första LPn är ju rätt unik i att det var ett samarbete med ett annat band. Hur kom ni på den idén?
UDL: Amalthea (skivbolaget) tyckte väl att de behövde förnya sitt stall, de fastnade för ideń och fick kanske på så vis också 2 fräscha band för priset av ett. Totalt sett var vi nöjda även om ljudet var lite "stumt".
Här kan jag (Jochen) som vid denna ännu inte spelade med bandet men var ett stort fan inflika min reaktion när jag hörde plattan. Jag var besviken, hade sett Unter Den Linden live åtskilliga gånger och tyckte inte alls att plattan visade den styrka och tyngd och det driv bandet hade live. Det är något som genomsyrar alla plattorna, undantaget punksingeln, vi fick helt enkelt inte till det i studio. Det är min uppfattning iallafall.
- Hur kom ni i kontakt med Hans Thunberg som producerade?
UDL: Kommer inte ihåg exakt, antar att det var via det nätverk som de progressiva bolagen ingick i. Han hade precis gjort en platta med Elegi och var tydligen intresserad av att jobba med oss.
- Vad hände efter LPn? Fick ni mycket uppmärksamhet genom den?
UDL: Med våra mått fick plattan mycket uppmärksamhet och recensioner i press. Ansågs allmänt som nyskapande och intressant.
-Fanns det andra band i Sverige under det tidiga 80-talet som ni gillade?
UDL: TT reuter, Garboshock, Vacum etc. Vi lyssnade kanske inte jättemycket på svenska band egentligen vid denna tiden.
- 83 var ni både med på Rockslaget-samlingen, med två suggestiva låtar, men släppte också en singel som var brutal punk. Bytte ni riktning på bandet däromkring?
UDL: Rockslagsplattan var ju egentligen inspelad under 1981-82 medan singeln kom till efter att Liffe, från Att Som, kommit in på gitarr och Jochen på trummor. Christer som spelade synt hade också försvunnit. Det var nog delvis därför soundet ändrades, samt att hardcorepunken var rätt stor då. Vi lyssnade mycket på Discharge, Dead Kennedys, Black Flag och Bad brains men identifierade oss egentligen inte annars med punkscenen vid denna tid. Vi gjorde bara vad som för tillfället föll oss in helt enkelt.
- Den sista LPn, Utom våra liv, har några av de mörkaste texterna i rocklyrik överhuvudtaget tycker jag. Hur såg ni på musikens texter? Var det så ni upplevde verkligheten? Vem skrev texterna?
UDL: Björn skrev de flesta av dessa texter. Avsikten var mest att skriva mångbottnade texter som stod sig över tid och vi ville inte fastna i något speciellt fack. Egentligen var det väl så enkelt att vi alla fyra hade delvis olika musikalisk bakgrund och lyssnade på en stor variation av band som vi hela tiden influerades av.


- Vad hände efter Utom våra liv? Hur kom det sig att bandet splittrades 85?
UDL: Vi spelade ute en hel del, gjorde bla en 3 veckors-turné i landet, delvis tillsammans med Vacum. Vi turnerade med danska Ads (sedemera DAD). Vi spelade i Berlin och Köpenhamn. Vi repade mycket och gjorde flera nya låtar, delvis de som kom med på "Gud skapade....".
Det blev lite för mycket för Ulf, basisten, som var den enda av oss som arbetade heltid då och han lämnade bandet. Han ersattes av Stefan Lindgren som vi norpade från bandet som repade i lokalen jämte oss.
1985 började även sångaren och gitarristen Björn att tröttna, bandet hade därmed ingen egentlig originalmedlem kvar. Vi gjorde våra sista spelningar tillsammans i Karlshamn och Stockholm sommaren 1985. Musikklimatet hade vi denna tiden förändrats betydligt mot bara ett par tre år tidigare. Musikföreningar självdog, så även Rockslaget. Vi hade betydligt svårare att få spelningar och det var väl inte riktigt lika kul längre.
Vi splittrades egentligen inte direkt. Jag (Jochen), och Leif fortsatte repa som Unter Den Linden. Ulf kom tillbaka på bas och därmed var bandet faktiskt nästan intakt. Vi hade ju flera nya låtar på gång och detta mynnade ju så småningom ut i kassetten ”Gud skapade även de löjliga”. Kassetten består både av låtar vi gjorde tillsammans när Björn var med, med hans texter, och låtar skrivna av Leif efter detta.
Vi gjorde nog bara 2 spelningar under denna tiden: en i Karlshamn och en på Stadt Hamburg i Malmö som förband till Cult, eller Southern Death Cult som dom hette då.
Därefter ville Leif tillbaka till Malmö och Ulf och jag blev kvar i Karlshamn. Bandets saga var all, trodde vi i alla fall då. Leif låg på att vi skulle flytta till Malmö och fortsätta men det blev aldrig så.
- Hur mycket outgivet material med UDL finns det? Jag vet t.ex. att ni varit med på en del kassetter genom tiderna.
UDL: Det finns en del tidiga demos med låtar som inte finns utgivna. Det finns en demo inför ”Utom våra liv” med ganska annorlunda versioner mot de på plattan, kanske mer så som de skulle ha låtit egentligen.
Det finns en livinspelning gjord av P3 Rockdepartementet 1984. Det finns en mängd konserter och repor inspelade med varierande ljudkvalitet...
- Vad hände sen? Fortsatte några med musik? Jag läste någonstans att några från UDL var inblandade i bandet Pilleemandjyoonks, stämmer det? Vad var det för något band?
UDL: Vi har väl alla fortsatt med musik i princip hela tiden. Björn och Jochen har spelat tillsammans i bandet Pilleemandjoonks sedan tidigt 90-tal. Leif gör elektronisk musik i Malmö. Ulf har sjungit i körer och jazz och de senaste åren även spelat sax i Pilleemandjoonks.


Vi, Björn-Jochen-Ulf, har tillsammans med resten av Pilleemandjoonks vid ett par-tre tillfällen uppträtt som och spelat Unter Den Lindens låtar.
-Hur kommer det sig att ni återförenats nu och spelar in nytt material?
UDL: För att få lite variation är vi för tillfället Unter Den Linden igen, ett återfall kan vi kalla det som började i och med att vi gjorde en spelning som UDL i Karlshamn förra våren.
Det ledde till att vi också gjort nya Unter Den Linden-låtar vilket vi inte gjort tidigare, UDL har iofs spelat några Pilleemandjoonks-låtar live men det är inte riktigt samma sak. Vi har en lite annan vinkel på det som Unter Den Linden. Därför släpper vi också nu en ny EP.
Vi kommer inte att följa något spår, eller vi är helt ointresserade av spår.
Det blir som vanligt, vi gör vad vi för tillfället känner för och så blir det som det blir.

EP:n som bär titeln "Vi har det bra" och kan beställas via bandet själva, enklast genom denna intressanta butik: https://www.jibo.se/unter-den-linden
Vidare kan vi i den moderna tiden få höra en spelning från K.O.B. i Berlin 1984.På spotify finns dessutom allt utom "Utom våra liv":Inga kommentarer: